Publicaties

Wetenschap en mindfulness

MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) zijn stevig onderbouwde technieken om in te zetten in uw bedrijf. De wetenschappelijke zoekrobot 'Science Direct' geeft ons vandaag meer dan 40.000 referenties op de zoekterm mindfulness.

Artikels

If You Aspire to Be a Great Leader, Be Present (Bron: Harvard Business Review, december 2017)

Mental Training Changes Brain Structure and Reduces Social Stress (Bron: Neuroscience News, oktober 2017)

Topneuroloog bewijst: meditatie werkt (Bron: VTM nieuws, augustus 2017)

A call for Mindful Leadership - Ellen Langer (Bron: Ellen Langer)

Mediteren zweverig? Het is gewoon een training van de hersenen. (Bron: De Tijd, juli 2017)

Is jouw leiderschap burn-out proof? (Bron: MT Magazine, mei 2017)

Wetenschap redt de wereld: stress (Bron: Canvas, december 2015)

Vijf wetenschappelijke redenen voor mindfulness op de werkvloer (Bron: MT, 22 mei 2015)

Hoe stress je brein letterlijk doet krimpen (Bron: De Morgen, februari 2015)

 

Boeken

Mindful@work

Björn Prins - Lannoo 2010

In dit boek past de klinisch psycholoog en psychotherapeut de principes en methodes van mindfulness, een therapievorm die is gebaseerd op oosterse wijsheden, toe op het bedrijfsleven. Hij gaat dieper in op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek over de effecten van een mindfulnesstraining op de werkvloer. Hij presenteert een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden en bespreekt de betekenis van mindfulness op het niveau van de organisatie.

Mindfulness is goed voor alles en 7 andere mythes

Björn Prins & Anouk Decuypere - Lannoo 2013

De populariteit van mindfulness groeit, maar ook de misverstanden over deze stressreductiemethode nemen toe. Mindfulness lijkt dé sleutel te zijn tot een evenwichtig en gelukkig leven. Iedereen aan de mindfulness dus! Maar is dat wel een goed idee? Nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft meer inzicht in de mogelijkheden, maar ook in de beperkingen van mindfulness. Dit boek zet de belangrijkste bevindingen op een rij, en brengt een kritische en heldere analyse van wat mindfulness vandaag wel en niet te bieden heeft. 'Wat doet mindfulness met je brein?' 'Werkt mindfulness bij iedereen?' 'Is mediteren gevaarlijk?' 'Moet je elke dag oefenen?' 'Maakt mindfulness een beter mens van je?'

Tweak It! Mindful coaching demystified

Wim Wuyts, Björn Prins and others - Witsand Uitgevers 2011

Het boek dat jonge managers kennis leert te maken met coaching in al zijn facetten: executive coaching, performance coaching, life coaching en sports coaching. Met aandacht voor mindfulness, yoga en Ki-Do-Ma. Geschreven door vijf professionals, met voorbeelden van leiders uit verschillende bedrijven.

Stilte als kompas

Erik van Vooren - Witsand uitgeverij - 2017

Wie een drukke baan heeft, zoekt naar manieren om tot rust te komen.
Er is geen beter kompas om onze onrustige geest te begeleiden op het pad van vertraging, verstilling en verdieping dan de stilte. In dit boek reikt fulltime professioneel spreker en direct marketing autoriteit Erik Van Vooren, die meer dan twintig jaar ervaring heeft met stress en meditatie en zelf al vijf jaar deelneemt aan de zeswekelijkse Stiltedagen van Itam, tal van inspirerende handvatten aan voor wie, te midden van alle drukte en lawaai, op gezette tijden zijn hoofd wil leegmaken. Met medewerking van Björn Prins, Wouter Torfs, Joost Callens, Ivo Mechels, Mathi Gijbels, Dick Van Laere en tal van anderen.

De kwetsbare leider

Joost Callens - Lannoo 2015

Bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap
Het begon allemaal met een Noordpoolexpeditie. Die reis confronteerde Joost Callens met de kwetsbaarheid van de mens, maar ook met de kracht die uit die kwetsbaarheid kan groeien. Pas vanuit de confrontatie met jezelf, leerde Joost, kan je groeien als mens én als leider. De kwetsbare leider biedt aan leidinggevenden de inspiratie om meer in de spiegel te kijken en zo een betere bedrijfscultuur op te bouwen. Het boek toont welke veranderingen je kunt introduceren, maar ook hoe je die plannen concreet aanpakt en hoe je je bedrijf transformeert naar een waardengedreven organisatie. Van de persoonlijke missie als leider tot het geven van de juiste ruimte aan medewerkers, van cultuurtransformatie tot het Rosie-anagram, van Noordpoolexpeditie tot Camino-tocht: dit boek is het relaas van een diep persoonlijke en voortdurende zoektocht naar een authentiek leiderschap.

Publicaties

Effects of mindfulness and distraction on pain depend on individual differences in pain catastrophizing: an experimental study
Björn Prins, Anouk Decuypere, Stefaan Van Damme

Het doel van deze studie was om te onderzoeken of de perceptie van experimentele pijn anders was tijdens een mindfulness manipulatie dan tijdens een afleidingsmanipulatie. Verder werd onderzocht of de effecten gematigd werden door een dispositionele pijnklachten catastrofe.

Mind-MS: Can a Mindfulness-Based Intervention influence MS patients’ Cognitive Function, Patient Reported Outcomes and the Brain structure?
Barbara Willekens, MD 1 , Gaetano Perrotta, MD 2 , Sara Vanhoorenbeeck, medical student 3 , Arash Sarwar, medical student 3 , Carl-Edward Van Mieghem, medical student 3 , Wim Van Hecke, PhD 4 , BjörnPrins, psychologist 5 , Paul Parizel, MD, PhD 6 , Nathalie Cools, PhD 7 and Patrick Cras, MD, PhD 1

Mindfulness based interventions (MBI's) kunnen een positieve invloed hebben op vermoeidheid en depressieve symptomen. Onderzoek naar laboratorium biomarkers en neuroimaging, die in staat zijn om het concept van deze gedragsmatige behandeling bij MS te bewijzen, ontbreekt grotendeels. Via de tripartiete interactie tussen de hersenen, het immuunsysteem en de neuro-endocriene regulatie kunnen MBI's de symptomen van MS beïnvloeden, zoals vermoeidheid, depressie en cognitieve dysfunctie, en structurele veranderingen in de hersenen teweeg brengen in gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen, aandacht en emotionele regulatie.

 

Op zoek naar meer publicaties over mindfulness?

Op de website van American Mindfulness Research Association (AMRA) vindt u een overzicht van het meest recente wetenschappelijk onderzoek.