Waarom heeft stress een negatieve impact op uw creativiteit en concentratie?

Omgaan met stress

En vooral: wat u er kan aan doen.

Als u ononderbroken onder druk staat van deadlines, drukke agenda’s, informatiestromen, of verwachtingen van werk en privé, produceert uw lichaam continu stresshormonen.

Die putten niet alleen uw lichaam uit (waardoor u gevoeliger bent voor infecties en ziektes) ze zijn ook nefast voor uw concentratie en uw creativiteit. U begint meer en meer te piekeren en kan u nog moeilijk focussen op uw taken. Bij hoge stress rennen we rond als een kip zonder kop en is elke trigger er één teveel...

Train uw brein via een mentale 'start-to-run'

Om teveel stress te voorkomen is het in de eerste plaats belangrijk dat uw workload aangepast wordt en dat u een realistische dagplanning heeft. Zonder deze omkadering is het dweilen met de kraan open. Dat spreekt voor zich.

Maar aanvullend kan bewust aandachtsmanagement u ondersteunen, ook preventief. Uw aandacht is immers als een spier die u kan trainen, net zoals u de spieren in uw lichaam traint bij een fysieke start-to-run - maar dan mentaal.

Wetenschappelijk onderzoek namelijk toont aan dat een dergelijke opleiding een meetbare invloed heeft op de structuur uw brein. Zo neemt het volume af van de amygdala (het paniekcentrum in uw brein) en hij wordt ook minder reactief. Hij laat zich niet meer zo opjagen door zorgen, drukte of bedreigende prikkels. Een nare opmerking van een collega op het verkeerde moment hoeft dan niet meteen meer de stressreactie in gang te zetten.

Meer focus, meer creativiteit

Door bewust aandachtsmanagement kan u uw versnipperde confetti aandacht weer onder controle krijgen en bijsturen. Op die manier gaat u van chaos naar structuur in uw hoofd.

1. Splits uw werk op in blokken.

In zijn boek “Ontketen je brein” houdt psychiater Theo Compernolle een pleidooi om uw werk op te delen in blokken van twintig tot dertig minuten. Bijvoorbeeld een half uur bewust werken aan een taak, waarbij u afleiding consequent bant: vliegtuigmodus aan op de smartphone, oortjes in als het druk is om u heen. Om dan vervolgens een korte en bewuste pauze te nemen om niets te doen. Maar dan ook echt niets. Even naar de koffieautomaat lopen – zonder telefoon -, een praatje maken, even stretchen achter uw bureau, even ontspannen door het raam turen.

2. Train uw mind met meditatie.

Dit is een meer diepgaande manier om uw aandacht te managen, in de zin dat er een diepe verankering in het brein plaatsvindt als u uw mind bewust en met aandacht observeert. Hierbij is het vooral belangrijk om regelmatig 15 tot 20 minuten te oefenen.

De voordelen van mindfulnessmeditatie?

  • U leert uw focus en uw concentratie te versterken.
  • U krijgt inzicht in uw dwalende geest en weet hoe u daar kan mee omgaan
  • Uw geest krijgt ruimte en is daardoor ontvankelijker voor nieuwe inzichten

 

Mindful@Work training: een wetenschappelijk onderbouwde succesformule

Sinds 2004 biedt Itam wetenschappelijk onderbouwde Mindful@Work trainingen aan bij diverse bedrijven zoals ING, Janssen Pharmaceutica, Microsoft, Eni, VMM ,Durabrik...

In 6 sessies dompelen we uw medewerkers onder in een intensieve en krachtige mindfulnesstraining waarvan het effect door meer dan 5.000 wetenschappelijke publicaties werd aangetoond.

We leren de werknemer de technieken aan om stabiliteit te creëren, we bieden ze inzicht in hun mentale patronen en dus ook in de innerlijke oorzaken van stress. We werken samen aan hun vermogen om gewoontepatronen en de automatische piloot te doorbreken. Daarnaast gaan we via verbindende communicatie technieken aanreiken zodat men ook efficiënter leert communiceren naar collega’s, leidinggevenden… Op basis van deze inzichten kan men vervolgens waardengedreven acties stellen.

Een meerwaarde voor uw personeelsbeleid om zo het ziekteverzuim preventief aan te pakken en de focus te verhogen in uw bedrijf! Interesse? Contacteer Björn Prins via bjorn.prins@itam.be voor meer info.

Ga terug