Focus: een onmisbare vaardigheid voor doelmatig leiderschap

Leiderschap

Over triple-focus als oplossing voor "confetti aandacht"

De explosie van de digitale media zorgt voor een nieuwe mentale aandoening: CPA. Continuous Partial Attention, plastisch vertaald als “confetti aandacht.” Geprikkeld door de onophoudelijke stroom aan beeps en peeps slingert onze monkey mind zich van de ene gedachte naar de andere.

Terwijl onderzoek keer op keer aantoont dat net dit veelvuldig switchen van de aandacht zorgt voor een enorm verlies aan alertheid. (lees het boek: Ontketen je brein, van dr. Theo Compernolle)


Triple-focus

Volgens Daniël Goleman -de man die de wereld liet kennis maken met het concept Emotional Intelligence- is net de kunst om gefocused te blijven een belangrijke eigenschap van succesvolle leiders. In zijn boek “Focus: the hidden driver of excellence” beschrijft hij drie soorten van aandacht die succesvolle leiders goed beheersen. Hij noemt het triple-focus.

Inner-focus is de vaardigheid om u bewust te zijn van uw innerlijke stemming, emoties maar ook uw lichamelijke sensaties. Erbij aanwezig zijn, zonder erdoor afgeleid te worden, zonder een stroom aan piekergedachten op gang te brengen

Other-focus is de vaardigheid om u bewust te zijn van de stemming en emoties van de andere, zonder u meteen op sleeptouw te laten nemen door vooroordelen en oordelen.

Outer focus is u bewust zijn van de omgeving, de ruimte, de geluiden, de andere mensen, zonder u daardoor te laten afleiden.

 

Cognitieve training

Het goede nieuws is dat u uw aandacht, net zoals een spier, kan trainen om meer gefocused te zijn. Dat vereist wel dat u aan digitale detox doet door gedisciplineerd om te gaan met de subtiele digitale aandachtskapers. (Lees het boek Hooked van Nir Eynal)

Voor het trainen van uw aandachtspier zelf kan u dan weer terecht bij Itam.

Björn Prins,  Joost Callens en Veerle Dobbelaere helpen u als leidinggevende op weg via de Fundamentals of Futureproof Leadership in 2020. Via dit uniek leiderschapstraject krijgt u op 5 dagen tijd de tools aangereikt die u in staat stellen om rust en stabiliteit te vinden in uzelf, met een milde blik naar uzelf en uw omgeving te kunnen kijken en diversiteit in teams aan te boren en mensen te empoweren.

Ga terug