Stressbeheersing...

Omgaan met stress

Hoe zwaar is een glas water?

Stressbeheersing... op het werk. Een tip voor minder stress op de werkvloer.


Een psychologe gaf haar les over stressbeheersing. Toen ze een glas water nam en omhoog hield, verwachtte iedereen dat de vraag "is het glas half leeg of half vol?" gesteld zouden worden. In plaats daarvan vroeg ze met een glimlach op haar gezicht: "Hoe zwaar is dit glas water?" De antwoorden lagen ergens tussen de 50 en 300 gram.

Maar ze antwoordde: “Het absolute gewicht maakt niet uit. Het hangt af van hoe lang ik het glas vasthoud. Een minuut zal geen probleem zijn, maar na een uur zal ik zeker pijn in mijn arm hebben. Na een dag, zal mijn arm gevoelloos en verlamd aanvoelen. Het gewicht van het glas zal niet veranderen, maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het zal aanvoelen.

“Uw stress en zorgen in het leven zijn als dat glas water. Denk er even over na, dan gebeurt er niets. Denk er wat langer over na, zal het pijn beginnen doen. En als u er de hele dag over nadenkt, zal u zich verlamd voelen en niet in staat zijn om iets te doen.”

Het is dus belangrijk om te onthouden dat u uw stress moet loslaten. Denkt u er af en toe aan, dan is het te doen. Denkt u er vaak of altijd aan, dan wordt het pijnlijk.

En… vergeet niet om het glas neer te zetten!

Ga terug