Heeft u een sterk team?

Burn-out preventie Leiderschap

Google deed de test

Door een groep mensen samen te brengen, hebt u nog niet meteen een (h)echt team. Maar hoe dan wel? Google nam de proef op de som en op basis van hun onderzoek concludeert Google dat er vijf factoren zijn die succesvolle teams onderscheiden van de rest. S

In een snel veranderende wereld is goed teamwerk meer dan ooit noodzakelijk om te slagen. De complexiteit van de uitdagingen waar organisaties mee te maken krijgen vereisen steeds meer de inzet van multidisciplinaire teams.

Echter: door een groep mensen samen te brengen
hebt u nog niet meteen een (h)echt team.Op basis van honderden interviews met medewerkers kwam Google tot de conclusie dat het succes van een team niet zozeer bepaald wordt door WIE er in het team zit, maar wel hoe de teamleden omgaan met elkaar, hoe ze hun werk structureren en wat hun kijk is op hun individuele bijdrage.

Vijf succesfactoren voor een team

Op basis van dit onderzoek concludeert Google dat er vijf factoren zijn die succesvolle teams onderscheiden van de rest.

Stel u zich bij het lezen van dit lijstje even de vraag: “Hoe zit dat in mijn team?”

 1. Psychologische veiligheid
  In welke mate kunnen we risico’s nemen zonder ons onzeker of beschaamd te voelen?
 2. Betrouwbaarheid
  Kunnen we op elkaar rekenen om telkens het best mogelijke resultaat af te leveren?
 3. Structuur en helderheid
  Zijn de doelstellingen, de rol van elke medewerker en onze manier van werken duidelijk voor iedereen?
 4. Zinvol werk
  Ervaren we wat we doen als zinvol, ook voor onszelf?
 5. Impactvol werk
  In welke mate zijn we ervan overtuigd dat onze bijdrage echt een verschil maakt?

De onderzoekers stellen dat psychologische veiligheid de meest bepalende succesfactor is in deze lijst. Voelen we ons geremd om onze mening of onze suggesties te delen, omdat we vrezen dat dit een negatieve impact zal hebben op het beeld dat anderen van ons hebben?


Hoe veiliger we ons voelen in een team,
hoe meer we geneigd zijn om fouten toe te geven
en hoe meer we bereid zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Net het creëren van psychologische veiligheid en het versterken van het vertrouwen, is verbinding in een team belangrijk om een hecht team te ontwikkelen.

Björn Prins, Joost Callens en Veerle Dobbelaere helpen u als leidinggevende op weg om meer in verbinding te staan met uw team via de Fundamentals of Futureproof Leadership. Interesse? Contacteer alvast Björn via bjorn.prins@itam.be.

Ga terug