Geavanceerd

1 academiejaar - okt 2020 - juni 2021

Mindfulness Based Practitioner

Academische opleiding via Arteveldehogeschool

An evidence-based growth approach

Tijdens deze academische mindfulness opleiding zal u zichzelf onderdompelen in de wetenschappelijk onderbouwde mindfulness based stress reduction - cognitive therapy (MBSR/MBCT). Of u mindfulness nu wenst toe te passen in uw werk als coach of therapeut, in de gezondheidszorg of in een bedrijfscontext… u zal zich dankzij deze opleiding uw eigen meditatiepraktijk verdiepen en onderzoeken op welke wijze u deze kan inzetten in uw professionele carrière.

Meer over deze opleiding

Gedurende 2 semesters wordt u zowel theoretisch als praktisch gevormd.
U krijgt inzicht in de wetenschappelijke onderbouw van het programma en ontdekt waarom het een evidence based programma wordt genoemd. U maakt kennis met de impact van meditatie op het brein. Daarnaast komt u ook in contact met de Boeddhistische roots van mindfulness waarbij u in een stilteretraite de eigen meditatiepraktijk aanscherpt. U leert het verschil kennen tussen concentratiemeditatie en inzichtsmeditatie en ontdekt welke techniek u wanneer kan inzetten. U maakt kennis met heart rate variability en de impact van de mind op het lichaam.

Stap voor stap leren de docenten u de verschillende meditatietechnieken aan met het oog opdat u deze kan toepassen in uw eigen werkveld. Tijdens deze opleiding maken we ook ruimte voor de context waarbinnen deze techniek wordt toegepast. U leert een basisassessment uitvoeren rond stress en burn-out en leert de basis van een persoonlijk welzijnsplan uitwerken.

 

Opleidingsonderdelen

1. Fundamentele inzichten in mind-body interventions Met o.a. de plaats van mindfulness in de psychologie, neuroscience, psychologische flexibilteit, mind-body connectie door beweging, heart rate variability, hart en brein en de centrale rol van de context (werk, organisatie, teams) op het welzijn. Door Björn Prins - Jeroen Klinckaert - Louis Van Nieuland en Dr. Tom Dewettinck
2. Experiëntieel beleven Met o.a. een intensieve mindfulnesstraining (20u) gevolgd door een bootcamp waarbij u zal kennismaken met de boeddhistische psychologie, de nobele waarheden en de stilte ingaat via een retreat. Door Mieke Van Hecke en Joost van den Heuvel
3.
De context, assessment en management van welzijn
Met o.a. het leren hanteren van individuele assessment tools (stress, burn-out, transdiagnostiek, … ) en collectieve tools (cultuur en waarden, duurzaamheidsscans). Deze instrumenten leert u gebruiken in eigen context of organisatie. Door Dr. Tom Dewettinck
4. Microteaching Waarbij u leert om de verschillende mindfulnessoefeningen (concentratiemeditaties, inzichtsmeditaties, informele oefeningen, psycho-educatie, … ) zelf te begeleiden en toe te passen in eigen context of organisatie. Door Björn Prins en Mieke Van Hecke

Docenten

Diverse specialisten zullen u begeleiden tijdens deze opleiding.

  • Björn Prins - psycholoog, coach en psychotherapeut
  • Mieke Van Hecke - mindfulnesstrainer, stress en burn-out coach
  • Dr. Tom Dewettinck - professioneel coach en mindfulnesstrainer
  • Joost van Den Heuvel - mindfulnesstrainer en docent boeddhistische levensbeschouwing
  • Louis van Nieuland - docent hartcoherentie
  • Jeroen Klinckaert - bewegingscoach

Meer over de docenten

 

Heeft u interesse in deze opleiding?

Op de pagina 'The Human Centered Organisation' van Arteveldehogeschool vindt u alvast meer gedetailleerde info over deze opleiding en alle nodige praktische info, zodat u zich kan inschrijven vanaf het najaar 2020.

Deze opleiding vindt nu reeds plaats en start opnieuw op van oktober 2020 tot juni 2021.

Uiteraard kan u ook steeds Björn Prins contacteren voor meer info via bjorn@itam.be

 

Nog verder studeren?

Deze opleiding is onderdeel van het postgraduaat The Human Centered Organisation waarbij de eerste 2 semesters voorbehouden zijn aan individuele mindfulness based interventions.

Wenst u mindfulness ook op collectief niveau te implementeren (mindful leadership, the mindful organisation) dan kunt u ook deelnemen aan het 3de semester.

Voor meer info, verwijzen we u graag door naar de website van Arteveldehogeschool.